vrijdag 06 september 2019

Allemaal met het openbaar vervoer!

SV-Rijen hield, in samenwerking met KBO-Brabant en het Reizigersoverleg Brabant, een voorlichtingsmiddag over het openbaar vervoer. Handig om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden als je afhankelijk bent, of wordt, van trein, bus, tram of metro.

Han van der Hart is OV-gids en wist de aanwezige SVR-leden van heel veel nuttige informatie te voorzien. Een OV-chipkaart is een must, hoewel je nog wel een los kaartje kunt kopen maar dat is dan wel een stuk duurder. Ook wordt er tegenwoordig niet meer met zones en strippenkaarten gewerkt, maar betaal je per kilometer.
De diverse abonnementen werden besproken. Deze zijn altijd gekoppeld aan een persoonlijke (gele) OV-chipkaart. Reizen met een anonieme (blauwe) OV-chipkaart kan ook. Dan kan iedereen op die kaart reizen maar kun je geen gebruik maken van diverse kortingen die je met een persoonlijke chipkaart kunt krijgen. Een OV-chipkaart is 5 jaar geldig en kan in heel Nederland gebruikt worden. Er moet wel een minimum saldo opstaan, dus is het handig om te kiezen voor automatisch opladen.

Edith Mostert van KBO-Brabant was aanwezig om de mensen te helpen die graag meteen een OV-chipkaart wilden aanschaffen. Ook werd er uitgelegd hoe de automaten op het station en in de bus werken, hoe het zit met in- en uitchecken, het overstappen naar een andere vervoersmaatschappij enz.

Over een week of zes volgt er nog een praktijkdag waarop je, samen met een OV gids, een bus-en treinreisje kunt uitproberen. Je kunt dan ook het in- en uitchecken oefenen. Daarna ben je gegarandeerd in staat om zelfstandig met het openbaar vervoer te reizen.