woensdag 21 september 2022

'De Kromme Stok' wandelde op 'De Regte Heide'

Het jaarlijkse uitstapje van Nordic Walkingclub ‘De Kromme Stok’ ging woensdag 21 september naar ‘De Regte Heide’ in Goirle. Elf leden liepen een twee uur durende wandeling, uitgezet door begeleider Christ Maas.

Het vertrekpunt was ‘Klooster Nieuwkerk’. Nieuwkerk is een gehucht op de Nederlands-Belgische grens tussen Goirle en Poppel. Nieuwkerk dankt zijn bestaan aan een grenskerk die in 1652 werd gebouwd ten behoeve van de parochie van Goirle. In 1913 werd het omgevormd tot een klooster. Tegenwoordig is het een hotel met café/restaurant, een ideaal vertrekpunt voor een heerlijke wandeling of fietstocht naar ‘De Regte Heide’. Dat is een heidegebied van Brabants Landschap ter grootte van 250 hectare in de gemeente Goirle, ten zuiden van Tilburg. 

Met drie auto’s reden we om 9.30 uur naar Nieuwkerk. Om stipt 10.00 uur vertrokken we vanaf het klooster voor een wandeling van maar liefst acht kilometer. Christ had van tevoren een prachtige route uitgestippeld door de heide, moerassig beekdal, loof- en naaldbossen. Hoewel de heide al is uitgebloeid waren er nog voldoende mooie plekjes te zien. Zo zagen we op ‘De Regte Heide’ een Keltische grafheuvel uit de Bronstijd. In 1935 zijn hier opgravingen verricht, waarbij strijdbijlen, polsbeschermers, stenen dolken, knopen en kralen werden gevonden. 

Even later passeerden we de Vogelkijkhut. Daar kun je veld- en boomleeuweriken spotten, roodborsttapuiten, spechten en soms zelfs een klapekster. Over goed begaanbare paden liepen we deels in de schaduw van de bomen, deels in de zon tussen open velden. Met een stralend blauwe lucht en een temperatuur van 17 graden was het perfect wandelweer.

De wandeling werd afgesloten met een heerlijke lunch op het buitenterras van ‘Klooster Nieuwkerk’. Rond half twee vertrokken we weer huiswaarts, al plannen makend voor een volgend uitstapje. 

ingezonden door Nordic Walkingclub 'De Kromme Stok'

Klik op een foto voor volledig beeld.