zaterdag 03 oktober 2020

Digitaal cafe: niet storen en vreemde tekens

Tijdens de bijeenkomst op 2 oktober werden vragen over de SeniorWeb-uitgave Enter #89 van september 2020 besproken.

We hebben gesproken over:

  • Wifi in de boodschap
    • Dat is lastig. Al twee jaar proberen we daar verbetering te krijgen. Tot nu toe is er nog niet iets verbeterd. Gebruik je eigen Wifi! Op je smartphone zit zowel wifi als mobiel internet. Je kan je telefoon instellen om mobiele data te verbinden met de wifi van je telefoon. Op die manier gaat de verbinding met internet via je smartphone.
    • Dat kan je doen door op je smartphone via instellingen / Wifi of Draadloos en netwerken / de (draagbare) Hotspot aan te zetten. Stel een wachtwoord in zodat jij alleen er op kan! Vervolgens verbind je je tablet of laptop met die hotspot. Lukt het niet, vraag dan hulp tijdens het volgende Digitaal Café.
  • Hoe je vreemde tekens op de smartphone of tablet kan typen.
    • Er bestaan verschillende toetsenborden. Natuurlijk heb je er een van de maker van je apparaat: die zit er al op. Verder kunnen we Swiftkey en Gbord noemen. Dat zijn apps die je in de AppStore of Playstore kan downloaden. Die toetsenborden hebben vaak veel meer mogelijkheden. 
    • In de meeste gevallen kan je letters zoals é, á, è, à, ì, en í typen door de letter langer ingedrukt te houden en dan je vinger over het toetsenbord te schuiven - zonder los te laten - naar de speciale letter die je wilt gebruiken. Uitproberen is hier het devies.
  • Het nieuwe 5G gaat vast internet vervangen.
    • 5G wordt het nieuwe mobiele internet. Het is ongeveer 10 maal zo snel. Ook kan het veel meer mensen bij elkaar bedienen: ongeveer 1 miljoen op een vierkante kilometer. Er zijn veel meer kleine antennes voor nodig, maar het kan tot 2023 duren duren voordat die er zijn.
    • De kans dat 5G het vaste net met zijn coaxkabels of glasvezel thuis zal verdringen (overnemen) is niet zo groot, maar we moeten afwachten hoe de techniek zich ontwikkelt. 
  • "Niet storen" gebruiken
    • Wanneer je niet gestoord wilt worden is het heel eenvoudig om het geluid uit te zetten van je smartphone. Dat kan bij Apple door een schakelaartje aan de zijkant van je apparaat. Bij Android gaat dat door vanaf de bovenkant van je apparaat naar beneden te vegen en dan in het menu op het belletje te drukken. Bij een keer zal het apparaat alleen nog trillen, bij de tweede keer geeft het apparaat geen geluid meer en komt er een streepje door het belletje. Als je daar weer op drukt, zet je het geluid weer aan.
    • Niet storen kan je in de instellingen van je apparaat op verschillende manieren gebruiken. De meeste mensen zetten aan dat alle geluiden worden gestopt tussen zeg 22:00 en 09:00 op elke dag. Er zijn een heleboel mogelijkheden die je zelf kan uitproberen.

Tot slot presenteerde Joost de nieuwe mogelijkheden van IOS 14 en iPadOS 14 voor iPhone en iPad. Een interessante presentatie over de nieuwe mogelijkheden op Apple-apparaten.

Wat we de volgende keer op vrijdag 16 oktober gaan doen, is nog niet duidelijk. Enkele dagen voor de bijeeenkomst ontvangen de vaste deelnemers een e-mail waarin we aangeven wat er gaat gebeuren.