zondag 05 september 2021

Fietsend naar het drukkerijmuseum

De fietsroute van ca. 60 kilometer naar het drukkerijmuseum in Etten-Leur lag vorig jaar mei al klaar. Ook de afspraken met het museum waren gemaakt. Door de coronapandemie kon deze excursie, zoals zoveel evenementen, helaas niet doorgaan voor de leden van SV-Rijen.

Het museum kon ons eindelijk ontvangen op woensdag 1 september. Het aantal deelnemers overtrof de verwachtingen. Er stonden maar liefst 26 senioren in de startblokken voor de Oase. Het weer was ons gunstig gestemd. Geen regen, wel een beetje zon. Om 9.00 uur vertrokken we in twee groepen. De eerste groep aangevoerd door Johan Broers en de tweede door André Aarsman. Via Dorst reden we naar Breda, daar stopten we voor een eerste koffiepauze bij McDonald’s.

 Uitgerust reden we over de HSL en de A16 Prinsenbeek binnen. Daarna langs velden en akkers naar Leur. Om 11.30 uur kwamen we al bij het museum aan. Er volgde een hartelijk welkom door de museummedewerkers in de bovenzaal. Hier gebruikten we de meegebrachte lunch met koffie of thee. In drie groepen kregen we een rondleiding, gegeven door zeer enthousiaste gidsen die allen zelf de nodige drukkerservaring hadden. Zij lieten ons het letterzetten zien, een demonstratie met hoogdruk door diverse drukpersen. En tenslotte het vouwen, binden en snijden van de boekvellen. Dat mochten we ook zelf proberen en het eigengemaakte boekje meenemen. Na de demonstratie bezochten we de tentoonstelling over het werk van striptekenaar Jan Kruis. De tijd vloog om en tegen 14.30 uur begonnen we aan de terugreis. Via het Liesbos, de Rith en het Mastbos belandden we op de Ginnekenmarkt. Daar was het goed toeven op de terrassen. De laatste etappe van onze tocht ging via Bavel richting Dorst.

Op de geplande tijd kwamen we aan bij de Oase, zonder lekke banden of lege accu’s. Dankzij het mooie weer en tevreden fietsers was het een geslaagde tocht.

ingezonden door Johan Broers.