donderdag 22 oktober 2020

Herfstwandeling in coronastijl

Donderdag 22 oktober verzamelden zich maar liefst 22 liefhebbers bij de ingang van De Leemput voor de jaarlijkse, twee uur durende paddenstoelenwandeling. Frans Jonkers die de wandeling begeleidde, had zo’n grote opkomst niet verwacht. Maar de deelnemers hadden de laatste tijd al zo veel moeten missen, die wilden er dolgraag eens even tussenuit. En een mooiere herfstdag om de natuur in te trekken hadden ze niet kunnen treffen: droog, een heerlijk herfstzonnetje, nauwelijks wind en een lekker temperatuurtje van 15 graden.

Vooraf was afgesproken dat de groep vanwege de coronaregels opgesplitst zou worden in groepjes van vier personen. De groepjes hielden  onderling 10 meter afstand van elkaar, en de onderlinge afstand tussen de deelnemers in elk groepje was minimaal anderhalve meter. Uiteindelijk liep er dus een hele lange sliert wandelaars door Boswachterij Dorst.

Frans gaf een enthousiaste uitleg over alles wat we onderweg tegenkwamen. Als hij iets wilde uitleggen aan een groepje, dan moest de overige groepen even wachten. Voor de gids waren de omstandigheden daardoor niet optimaal. Omdat de groep opgesplitst was in zes kleinere groepjes duurde het uitleggen langer dan normaal. Frans kon daarom niet alles laten zien wat hij gepland had.

Maar het lukte Frans prima om er een geslaagde wandeling van te maken. De deelnemers waren in ieder geval erg enthousiast en ze hebben veel bijzondere paddenstoelen gezien, zoals de franjezwam, aardster, platte tondelzwam, zwavelzwam, sporangia, parasolzwam, dennenvoetzwam, duivelswandelstok, vliegenzwam, vermiljoenhoutzwam, koraalzwammetjes, de sponszwam en de heksenboter. Er was ook aandacht voor een spechtenflat, het bekertjesmos, de koningskaars en wilde orchideeën. Erg leuk om te zien was de afrasteringspaal met een groen (mos-)hoedje met daarin kleine paddenstoeltjes.

Hopelijk zijn de coronaperikelen gauw voorbij en kunnen de wandelaars volgende herfst gewoon weer met één grote groep op pad. Dan kan Frans ook de rest van zijn route afleggen en nog veel meer soorten prachtige paddenstoelen laten zien.