maandag 16 augustus 2021

Het Digitaal Cafe bespreekt QR-codes

Het Digitaal Café bespreekt QR-codes

Het was een drukke boel vrijdag de dertiende bij het Digitaal Café. Een grote groep mensen bleek geïnteresseerd in het onderwerp van de bijeenkomst: QR-codes.

Dat zijn van die vierkantjes met een groot aantal vierkante stipjes. Soms, bij QR-codes van iDEAL, de Efteling en anderen, is er in het midden van de QR-code een kleine afbeelding van dat bedrijf te zien.

Deze codes zie je steeds meer bij winkels, in musea en bij rondleidingen om meer informatie te krijgen over een bepaald onderwerp. Ook worden ze inmiddels gebruikt om een bestelling te kunnen plaatsen én af te rekenen op een terras. Maar zeker ook banken gebruiken ze steeds meer onder andere bij iDEAL-betalingen.

We hebben gesproken over het ontstaan van de QR-code, maar ook hoe je de codes met je telefoon of tablet kunt gebruiken. In ieder geval kon iedere bezoeker een QR-code met zijn apparaat 'schieten'. Eerst schieten, kijken of je het resultaat wilt bezoeken en dan uitvoeren, is de manier waarop het werkt.

We hebben ook uitgebreid gesproken over de CoronaCheck-app, waarmee je kunt aantonen dat je volledig bent gevaccineerd. Die app blijkt nog niet zo gemakkelijk op je apparaat te installeren als je (nog) geen DigiD op je telefoon hebt geïnstalleerd. Het is ook heel gemakkelijk met de Scanner-app een code van een ander te lezen.

Het belang van DigiD wordt steeds groter. Voor de Belastingdienst, pensioenen en verzekeringen wordt het steeds meer gebruikt om je te identificeren. Gelukkig worden er bij de Cursussen 2021-2022 van de SVR dit jaar veel aandacht besteed aan het gebruik van DigiD door onze leden. Wellicht ook voor jou van belang! Van harte aanbevolen.