maandag 04 februari 2019

Mijn lievelingsgedicht: volgend jaar weer!

Op vrijdag 1 februari, aan het begin van de Nederlandse en Belgische Poëzieweek, trapte Rijen in de regio af met een avond waarop mensen de gelegenheid kregen om hun lievelingsgedicht voor te lezen of te laten lezen. Deze eerste poëziemanifestatie in Rijen werd georganiseerd door SV-Rijen in samenwerking met Theek5 en De Boodschap. Het initiatief kwam van Joost Scheifes en die kreeg steun van de SVR-woensdagmorgenclub SchrijveRijen. De organisatoren twijfelden nog of het initiatief wel aan zou slaan. Vrees voor niets! Want zeker twintig mensen waren enthousiast naar de Boodschap gekomen. Iedereen toch een beetje met: wat kunnen we verwachten?

Een heldere inleiding van Joost Scheifes maakte duidelijk waarom gedichten in je herinnering blijven. Door de herkenbare voorbeelden ontstond er een prima sfeer. Heel ontspannen werd de overgang gemaakt naar het belangrijkste deel van de avond: mijn lievelingsgedicht. Antwoord kregen we natuurlijk op de vraag: Waarom is dit jouw lievelingsgedicht? De redenen liepen ver uit elkaar. Van "Ik heb dit op twaalfjarige leeftijd uit mijn hoofd geleerd" tot "Ik was toen erg verliefd". Van elk gedicht was de maker opgespoord en daar werd iets over verteld. Gewoon een waardevolle aanvulling. En zo kwamen dichters in beeld als Herman Gorter, Kees van Donselaar, Frits Deubel, Guus van Rooijen of Anthonie Donker.

Leuk was het dat elk gedicht een andere reactie, een andere emotie bij de aanwezigen opriep. Ook Peter Knoope en Rob van Uden, aanwezige dichters  die al enkele poëziebundels op hun naam hebben staan, kwamen royaal aan bod. Voor hun bijdragen was er veel waardering. Aan het eind van de avond riep Rob van Uden de aanwezigen op om mee te doen aan het project "Dorpsgedichten" in onze gemeente. Iedereen die de moeite wil doen om een gedicht over zijn of haar dorp te maken, kan dit bij hem inleveren.

Afgesloten werd met de vraag of een avond als deze voor herhaling vatbaar was. En daarop klonk een enthousiast en volmondig "Ja". Dus houd het in de gaten voor volgend jaar rond deze tijd: dan komt er weer een Rijense poëzieavond! Met heel veel dank aan de initiatiefnemers, de deelnemers en de luisteraars van deze avond!

Schrijf zelf eens een kort gedicht!