vrijdag 09 augustus 2019

Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek. Zomeractiviteiten 2019

Op dondermiddag 8 augustus was het een heerlijke zomerdag. Enkelen waren zelfs  op de fiets gekomen om Museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek te gaan bezoeken.

 

Het stralende weer lokte ons naar de heem- en kruidentuin bij het museum. Het was leuk om er vooraf even doorheen te lopen en alles te bekijken. Om half 2 begon Dhr. Schoenmakers met een boeiend verhaal van ruim een uur, soms komisch maar soms ook huiveringwekkend. Allerlei ziektes en de behandelingen van verschillende artsen uit de omtrek kwamen ter sprake. De meest vreemde instrumenten liet hij ons zien. Hoe men controleerde of iemand echt dood was en hoe ze vroeger de verdovingen deden. Voor de anticonceptie gebruikte men o.a. condoom van schapendarm. Van alles passeerde de revue. Na deze uitleg kregen we koffie, thee met een plakje cake.

Vervolgens ging ieder op eigen gelegenheid rondkijken in het museum: een prachtige apothekerskast uit 1786, een poedervouwmachine, een tandartsstoel, de drogist met veel herkenbare blikjes en flesjes, de vroedvrouw, de wijkzuster, de fysiotherapeut en de daarbij behorende artikelen en instrumenten.

Op de bovenverdieping stond het bureau van Dokter Van Glabbeek, huisarts in Rijen vanaf 1920. Veel Rijenaren wisten nog dat als hij op ziekenbezoek kwam op zijn motor, dat dan de deur op een kier moest staan en dat er een schone handdoek moest klaarhangen. Vele verhalen werden aan elkaar verteld over de goede oude tijd.

We hebben er veel van geleerd, maar we zijn blij met de moderne gezondheidszorg die we nu hebben: met goede verdoving voor een operatie en voldoende penicilline om infecties te voorkomen.

Het was een heel gezellige middag.