zaterdag 25 mei 2024

Rikmarathon meer dan geslaagd

Het is vrijdag, 24 mei 2024. De dag van de rikmarathon. Piet Lodewijks, geassisteerd door Petra van Riel en Corry Klerks, hebben getekend voor de organisatie. Piet heeft mij gevraagd om te ‘schrijven’. Dat houdt in dat ik de puntentelling bij moet houden.

Want er worden vier rondes van twintig potjes gespeeld. Er hebben zich veertig rikkers opgegeven en de wedstrijd wordt gespeeld in het home van de SVR: de Oase.

Om 9.15 uur ga ik, ‘gewapend’ met laptop en printertje, naar de Boodschap. Onderweg rij ik Carla en Herman van Hoof voorbij die al op weg zijn naar de Oase. En bij de Boodschap zie ik Frans en Joke van Gils al voor de schuifdeuren staan.

Als ik met m’n spullen de Oase betreed, het is dan maar net half tien, is zowat de helft van de tafels al bezet. Piet is bezig met de registratie en de toekenning van de plaatsen aan de tien tafeltjes. Herman van Hoof, die inmiddels ook is binnengekomen en (nog) alleen aan een tafeltje zit, krijgt natuurlijk de opmerking naar z’n hoofd dat hij bij zijn vrienden zit. De gastvrouwen, Mieke van Iersel en Elly in ’t Groen zijn al druk bezig in hun domein, achter de bar dus.

Als alle 40 deelnemers binnen zijn en iedereen aan z’n tafel heeft plaatsgenomen, neemt Piet het woord en legt in het kort de spelregels uit.

Daarna starten de spelers met het geven van de kaarten. Het is dan klokslag tien uur.

Als Mieke en Elly de koffie en thee serveren, spring ik bij met het rondgaan met de cake. In de zaal heerst een amicale stemming. Her en der hoor je ‘rik’ en ‘pas’ en later nog een enkele ‘misère’.

Klokslag elf uur wordt de eerste lijst door Wim van Breda ingeleverd bij Piet. De telling van de lijsten wordt gecontroleerd door Piet en waar nodig, in overleg met de schrijver, aangepast. Daarna krijg ik de lijsten door voor het ingeven in de computer. Ik gebruik daarvoor het programma Excel zodat ik de uitslagen makkelijk kan sorteren.

In deze eerste ronde behaalt Eduardo Hendriks de hoogste score met 131 punten met Tonny Geerts met 119 punten op de tweede plaats en Cris Poot met 111 punten op de derde plaats. Dat zijn dus voorlopig de nummers 1, 2, en 3. De totale score van deze eerste ronde komt uit op 3.088 punten.

Voor de tweede ronde moet iedereen van plaats wisselen. Daarna gaat om haf twaalf de tweede ronde van start. En wederom is Wim van Breda de eerste die de lijst van de tweede ronde komt inleveren. Het is dan tien voor half een. Als iedereen zijn lijst heeft ingeleverd, blijkt dat Eduardo aan kop blijft. Cor Peynenburg, als laatste in de vorige ronde, heeft haar plaats overgedaan aan Frans van Gils. De totaalscore van de tweede ronde bedraagt 3.031 en blijft dus iets achter bij die van de eerste ronde.

Intussen zijn de gastvrouwen en gastheer Henk begonnen met het serveren van soep en broodjes. Het wordt zeer gewaardeerd.

Om kwart over een wisselt iedereen weer van plaats en wordt van start gegaan voor de derde ronde. Om kwart over twee levert Tonny Geerts als eerste de derde lijst in. Na verwerking van de punten blijkt dat Peter Poot met 11 punten verschil, de koppositie van Eduardo Hendriks heeft overgenomen. Frans van Gils heeft zich nog steviger op de laatste plaats genesteld. Dat belooft wat thuis bij de familie van Gils, want Joke staat op dit moment vijf plaatsen hoger geklasseerd. De totaalscore van deze derde ronde bedraagt 3.048 punten.

Om kwart voor drie wordt gestart met de vierde en laatste ronde. Een uur later worden de uitslagen ingeleverd en kan de eindscore worden opgemaakt. De totaalscore van deze vierde ronde bedraagt 3.070 punten.

Als de einduitslag bekend is, blijkt dat Eduardo Hendriks de koppositie van Peter Poot heeft

terugveroverd en winnaar is met 418 punten, gevolgd door Peter Poot op de tweede plaats met 399 punten en Toon Metsaars op de derde plaats met 381 punten.

Daarna worden op toerbeurt de prijswinnaars door Piet in volgorde van klassering opgeroepen om hun prijs te komen ophalen bij de prijzentafel, waar Petra van Riel en Corry Klerks de prijzen uitreiken.

Het was een gezellige en goed georganiseerde rikmarathon, zeker voor herhaling vatbaar en met dank aan Piet, Petra en Corry. Ook dank aan de gastvrouwen Mieke, Elly, Adri en gastheer Henk voor de bediening en gastvrijheid. We kwamen niets tekort.

ingezonden door Charles Verhoosel.

Klik op een foto voor volledig beeld