donderdag 30 mei 2019

Veiligheid voor alles! Ook met scootmobiel en e-bike

Slechts negen senioren, waarvan er vijf lid waren van SV-Rijen, hadden het aangedurfd om deel te nemen aan de gratis Scootmobiel en E-bikecursus. Dank zij de cursus voelen zij zich nu een stuk veiliger in het verkeer.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) weet helaas uit ervaring dat deze cursussen niet al te best bezocht worden. Veel mensen denken dat ze ‘zoiets niet nodig hebben’ omdat ze ‘het allemaal al wel kunnen’ of omdat ze ‘al zoveel jaar ervaring hebben’. Niets is echter minder waar! Dat bleek 28 mei wel toen de deelnemers in de huiskamer van De Vita een theorietoets aflegden.

Aan de hand van 50 dia’s moesten de deelnemers vragen beantwoorden. Ze moesten het goede antwoord op een formulier aankruisen. En die vragen bleken niet altijd makkelijk. Er werden hier en daar wenkbrauwen gefronst en, ja écht waar, zelfs bij de buurman afgekeken.

Na een kopje koffie bespraken de deelnemers de antwoorden met elkaar. Gelukkig werd niemand afgerekend op het aantal foutief gegeven antwoorden. Het ging dan ook niet om het aantal goede of foute kruisjes, het ging er vooral om dat de kandidaten er iets van opstaken. En dat deden ze zeker!

Na het theoriegedeelte was de praktijkcursus. In de ruime garagekelder van De Vita hadden de medewerkers van VVN al een parcours uitgezet met pilonen. De scootmobielers en de e-bikers reden na even oefenen een keurige slalom, zelfs in z’n achteruit. Ook was er een rotonde, aangegeven met een echt verkeersbord, en men kon het balanceren over een smalle metalen oprijplaat oefenen. Bovendien weten alle deelnemers nu ook hoe ze correct een noodstop kunnen maken.

Na afloop van de ochtend was de conclusie dat men veel nuttige tips gekregen had voor een veiliger gebruik van de scootmobiel en de e-bike in het verkeer. Iedereen ging dan ook tevreden naar huis,  met een paar folders op zak over verkeersregels én een heus certificaat van deelname aan deze zinvolle cursus voor gebruikers van een scootmobiel of e-bike.

Een volgende keer toch ook maar inschrijven … Doen hè!