woensdag 17 juli 2019

Zomer 2019 Natuurmuseum Tilburg

Het Natuurmuseum in Tilburg kreeg bezoek van senioren uit de hele gemeente Gilze en Rijen. Het verslag en de foto's geven een indruk van wat er allemaal te zien was tijdens deze zomeractiviteit.

Een schitterend museum!

Enkele minuten voor half twee stond ik in de hal van het Tilburgse Natuurmuseum. Eigenlijk te laat, maar door de enorme hoosbui die over Rijen naar Tilburg trok, moest ik net als vele anderen de auto in de berm parkeren. Doorrijden was onmogelijk. Bij aankomst zaten de treinreizigers al aan de koffie met gebak, die eigenlijk na afloop geserveerd zou worden. Hij smaakte er niet minder om.

Rond twee uur begonnen we, samen 15 personen aan de rondleiding door het museum. Onze gids Sylvester vertelde eerst iets over de ontstaansgeschiedenis van het museum. Hij nam ons daarna mee naar de overblijfselen van de grote potvis. Hij vertelde erbij dat de potvissen elk jaar een reis maken van de IJszee naar de Grote Oceaan. Wanneer ze de afslag Noordzee nemen, komen ze in ondiep water en spoelen aan op de Noordzeekust, waar ze uitgeput sterven.

De volgende zalen toonden meer dan 120.000 dieren. Dieren op sterk water of opgezet. Ze zijn allemaal in soorten bij elkaar geplaatst in kasten. Met behulp van een computersysteem kun je het soortnummer of het nummer van de kast invoeren, waarna je op een scherm informatie krijgt over het ingetoetste nummer. Sylvester liep rond om vragen te beantwoorden. Een eigen verhaal over zoveel dieren is ook onmogelijk. Hierna kwamen we in de zaal waar de in Brabant verdwenen dieren, zoals de lepelaar, maar ook teruggekeerde dieren zoals de otter en bever werden getoond.

Hierbij sluit de tentoonstelling 'Ware Wolf' aan. Sinds enkele maanden is de wolf officieel terug in Nederland na honderdvijftig jaar weg te zijn geweest. Met de komst van de wolvenfamilie is het  extra belangrijk om goede informatie over wolven te hebben. In de tentoonstelling Ware Wolf staan, naast de wolven zelf, ook de hondenfamilie en prooidieren centraal: wat is hun lievelingskostje en hoeveel eet een wolf eigenlijk?

De tentoonstelling 'Hoezo seks?' behandelt het thema van seksualiteit en voortplanting. Centraal staan man en vrouw bij mens en dier en wat ze allemaal moeten doen om kinderen te krijgen. De vele variaties en mogelijkheden worden op een luchtige manier onder de aandacht gebracht.

Op de bovenverdieping zagen we nog een aantal  mineralen en fossielen van uitgestorven dieren uit vroegere tijden, zoal Perm en Krijt.

Na deze rondgang van bijna anderhalf uur kon iedereen zelf een keuze maken, om nog verder rond te kijken. Al bij al een mooie en een leerrijke omgeving. Vooral voor kinderen is het door de opdrachten een prachtig museum om te bezoeken.