donderdag 24 juli 2014

Zomeractiviteit: bezoek aan hortensiakwekerij Inrana

Op 22 juli bezochten 40 deelnemers van de Gilze-en-Rijense zomeractiviteiten de hortensiakwekerij Inrana in Strijbeek. Het zonnetje straalde zoals ook de goeie zin van de deelnemers. We werden ontvangen met koffie, thee en zelfgebakken appelflap. Altijd een goede binnenkomer.

Marja Beekers, de eigenaresse, liet ons eerst een filmpje zien van allerlei bloemen die allemaal een betekenis hebben. Zij vroeg ons vooral te proberen wat te onthouden. Waarom daar kwam zij later op terug. Na een introductiefilmpje over het ontstaan van hun bedrijf gaf Marja daar een mooie uiteenzetting over. Zij wist er een leuk en interessant verhaal van te maken, doorspekt met humor. Ze vertelde over de groei en bloei van de hortensia en trok daarbij parallellen met de mens en de hortensia. En daardoor krgen ook onze lachspieren werk. Een leerzaam en zeer geanimeerd verhaal waarvan de deelnemers zeiden: “Soms duurt een verhaal te lang maar dit had nog wel langer mogen duren”. Dat is natuurlijk een mooi compliment.

Daarna trokken we de kassen in en kregen uitleg over wat wij daar zagen. Op de vele vragen wist Marja altijd een antwoord. Terug in de presentatieruimte maakte Marja nog drie mooie bloemstukken die werden verloot. En hiervoor moest het geheugen werken. Want zij vroeg de betekenis van bepaalde bloemen en die informatie hadden we voorbij zien komen bij de start van deze activiteit. Degene die het juiste antwoord wist, mocht naar huis met een mooi boeket of bloemstuk.

Tips voor een mooie hortensia:
• Eenmaal in de 6 jaar alles tot net boven de grond afknippen. Het jaar daarop heb je geen bloem, maar zo kan de hortensia 50 tot 100 jaar worden.
• De takken die bloem dragen in februari tot 10 cm boven de grond afknippen.
• Knip bloemen die voor 1 augustus lelijk worden eruit tot halverwege de tak. Dan heb je hiervan nog bloei.
• Als je hortensia wil laten drogen dan knip je de takken en zet ze 10 dagen in het water. Daarna water afgieten en laten drogen.

Uit de reacties van de deelnemers bleek dat het een geslaagde middag was.