donderdag 08 augustus 2019

Bezoek aan De Oliemeulen te Tilburg. Zomeractiviteiten 2019

Op dinsdag 6 augustus brachten we een bezoek aan De Oliemeulen in Tilburg. De 25 deelnemers namen om 13:30 plaats rond de klaargezette tafels in de tent achter de bar. We werden ontvangen met koffie en thee en met een nog warme, ter plaatse gebakken appelflap.
 
Duidelijk werd uitgelegd wat het programma voor de middag zou zijn en om 14:00 ging iedereen op verkenning, De meeste deelnemers gebruikten de gelegenheid om de zoogdieren in de buitenverblijven te bekijken. Het was heerlijk weer en de dieren lieten zich van hun beste kant zien.
 

Om 14:30 kwam iedereen weer in de tent voor een kennismaking met de spinnen en de slangen. Een enthousiaste medewerkster vertelde erover. Ze liet een vogelspin en een rattenslang zien en iedereen kreeg de gelegenheid om de spin op zijn of haar handen te laten lopen en de slang om de hals te krijgen en te bevoelen. Dit was voor bijna iedereen de eerste keer dat men fysiek contact met deze dieren had. Niet iedereen waagde zich daar echter aan. De meesten hebben het contact ervaren en vonden het heel bijzonder. De gezichten van de mensen en de vele foto`s die werden gemaakt, laten zien dat men hier erg van heeft genoten.

Na deze kennismaking gingen we naar buiten voor de roofvogelshow. Het was een indrukwekkende ervaring om de grote gier vlak over onze hoofden te zien vliegen en de aanwezige kinderen met de uil bezig te zien onder begeleiding van de roofvogelverzorger. Hij vertelde over het leven van de roofvogels. Ook indrukwekkend was een rondvliegende gier met een vleugel-spanwijdte van 2,40 meter en een gewicht van 4 kilogram.

Na de roofvogelshow maakte iedereen nog even een eigen ronde langs de dieren binnen en buiten. Er was veel te zien in de vele terraria en kooien. De Oliemeulen heeft één van de grootste collecties reptielen en amfibieën van Nederland.

Tussendoor was er ook nog tijd voor een drankje. Enthousiast wisselde men ervaringen uit. Het was een heel geslaagde middag. De Oliemeulen is een aanrader. We gaan er zeker nog eens kijken.