Op donderdagmorgen staat een klein groepje van zes leden en de gidsen Frans Jonkers en Willem Post, bij ‘De Leemput’ klaar om te starten met de lentewandeling. Willem verontschuldigd zich en loopt om gezondheidsredenen niet mee.
Dus blijven er 7 wandelaars over en zo’n klein groepje heb ikzelf, maar ook Frans, nog nooit meegemaakt. Jammer; aan het weer lag het zeker niet aldus Huub Bink, een van de deelnemers.
Al voor we gaan lopen geeft Frans uitleg over de aardappelgal, gevonden op een eikentak aan de Statenlaan. Ook bij de wandeling treffen we deze gallen nog aan. Starten maar. Via onder andere de rozet van de koningskaars, fluitenkruid, de gele klis, kleefkruid en orchideeën komen we bij de stalen toegangspoort naar het centrumgebied. Hier staat Frans uitgebreid stil bij de toepassing (vroeger) van de Douglasspar en wijst ons op nieuwe berkenboompjes in een oude boomstronk. Na de ijsbaan schieten we rechts het bos weer in en komen hier heel veel jonge beukenboompjes tegen. Weer op een verhard stuk zien we de duivels wandelstok, een nieuwe mierenhoop en een platte tondelzwam op een stam; een teken dat de zwam is gaan groeien nadat de boom is omgevallen. Door een haag van vogelkers, een plaag volgens Frans, komen we bij een stuk bos waar men door kap plaats aan het maken is voor bestaande bomen maar ook voor nieuwe scheuten. We komen bij het voormalige zwembad aan. Hier staat de grootste tondelzwam van het gebied en dat wordt nagemeten door twee dames van de groep: 44 cm breedte. Op de terugweg zijn in het water van een van de vijvers zal volop kikkervisjes te zien. Tegenover de eerste visvijver zien we nog een boomstronk met een prachtige zwavelzwam.
Precies om half twaalf zijn we terug bij de Leemput en genieten we onder het genot van een drankje nog even na van een interessante en leuke wandeling. Bedankt Frans en hopelijk mogen we de volgende keer meer leden begroeten.
Klik op een foto voor volledig beeld