Lezing Kunstkring

vrijdag 10 december 2021 - 10:00 tot 12:00

locatie: de Oase

 

Als nieuwe coronaregels geen spelbreker zijn, komt op vrijdag 10 december de heer Henk Wassink een lezing geven over de schilder Pieter de Hooch (1629-1684) en over de ontwikkeling van zijn oeuvre.

Pieter de Hooch is wellicht niet de bekendste schilder, maar maakte wel prachtige schilderijen.

De lezing wordt gegeven in de Oase en begint om 10.00 uur, met een korte pauze voor een kopje koffie/thee.

Vanwege de coronaregels wordt door CC de Boodschap bij binnenkomst gecontroleerd op de QR-code en identiteitsbewijs.

Tevens zijn vaste zitplaatsen verplicht. Kosten: € 6,00 incl. kop koffie/thee in de pauze.

Opgeven kan tot 6 december bij de gastvrouwen/-heer in de Oase. Alleen toegankelijk voor leden van de Kunstkring. Nog geen lid? Meld je dan aan bij Betty Leenaars: tel. 0161 - 22 34 86, of stuur haar een e-mail.

 

Citaat Henk Wassink:

'Hoe klinkt een Pieter de Hooch? Dat is toch een schilder? Zeker, en wat voor een schilder! In 2020 was er terecht aan hem een grote tentoonstelling gewijd in het Museum Prinsenhof te Delft. En ja, mijn lezing gaat met name over de schilder Pieter de Hooch en de ontwikkeling van zijn oeuvre. Vanaf zijn eerste ‘Kortegaardjes’ (soldatentafereeltjes) tot zijn Delftse hoogtepunten met alledaagse tafereeltjes op binnenplaatsen en inkijkjes, en vooral doorkijkjes, in het gegoede burgermans huishouden. Maar op die schilderijen komen we ook musicerende mannen en vrouwen tegen. En hoe klonk dan die muziek – dat wil ik ook laten horen. En wie waren zijn Delftse collega’s en tijdgenoten? Dat waren schilders zoals Jan Steen en de Delftse kerkinterieurschilders als Emanuel de Witte en Gerard Houckgeest. Ook die komen aan bod. En psalmgezang, hoe klonk dat in zo’n kerk? Heel anders dan een drinklied bij Jan Steen! Kortom een lezing over de schilder Pieter de Hooch, zijn tijd, en zijn Delftse collega’s in het vak. Maar ook aandacht voor de muziek- en liedcultuur uit die tijd'